Artipelag - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Design, Trädgårdsarkitektur, Växter

Artipelag

Annons

En utflykt jag gör med familjen titt som tätt är till Artipelag. Där finns den perfekta blandningen av natur, konst, fika och underbara promenadstråk längs vattnet och i stigar i skogen. Härliga permanenta skulpturer står utplacerade i naturen och spännande tillfälliga utställningar avlöper varandra, just nu Rolf Hansson.

Annons

Vid en av utgångarna finns den här byggnationen. En enkel träkonstruktion bildar som en pergola och växtlighet har samlats i planteringslådor som delvis klär in träkonstruktionen. Enkelt och jättesnyggt men, ja jag har ett litet men – taket. Det är ett plasttak som stör litegrann. Jag förstår ju givetvis tanken – man ska kunna sitta här oavsett väder. Det är en liten utmaning det här med vädret i Sverige. Med jämna mellanrum stöter jag på att mina kunder har tittat på pergolor innan vi ses och att de då ofta har hittat inspirationsbilder från Frankrike eller Italien och sett vackra böljande tygtak, tak av vass eller bambu eller kanske enbart inklätt i vackra slingrande växter. Är man fine med att det är en plats man enbart sitter på vid bra väder skulle jag i regel skippa taket och gå på enbart växtlighet, vackrast så. Vill man kunna sitta även i regn och rusk så får man tänka till. Tyg och vass/bambu är inte ultimat när det kommer till regn och fukt, det funkar ett tag men håller oftast inte så länge och blir lätt missfärgat av fuktangrepp och smuts. Det finns tyger som är behandlade för att klara av fukt bättre, de fungerar också bättre men har ändå en begränsad livslängd. Vill man ha något mer hållbart över tid så får man börja kika på material som tex. glas, plåt eller ja plast. I det här fallet hade jag valt att gå på vad som helst förutom plast för att fatta mig kort. Och tänk bara så snyggt det hade varit med ett sedumtak för den här miljön! Det här var en liten utsvävning och nej, jag hatar inte plast i allmänhet men i miljöer där naturen är så vacker som den är här och känslan på övriga byggnader är att man arbetar med naturen så känns inslaget av plast helt enkelt lite trist. Sen kan man fråga sig om en byggd sådan här konstruktion med ett mer beständigt tak bör benämnas pergola.. men det är en annan diskussion.

Annons

Utsikten är det inget fel på. Vackraste årstiden ute i naturen nu tycker jag, när det börjar skifta i gult, brunt och rött. Under hela min uppväxt tjatade min pappa om att hösten var hans favoritårstid. Jag förstod ingenting för jag tyckte då att det var helt självklart att sommaren var bäst. Men med åren har jag trillat dit på att bli som min käre far – hösten är min absoluta darling.

Perfekta platsen att rasta barn med spring i benen. Och därefter fika såklart. Finns en lite tjusigare restaurang och ett cafe. Vi väljer cafét och chokladbollar när barnen är med.

Annons
Annons

Här ett ursnyggt sedumtak. Mer av det tack! Se så fint det smälter in i den omgivande naturen.

Annons

Tack och hej för den här gången, vi kommer snart tillbaka.

/ Julia

Lämna en kommentar