Min bästa äppelkaka - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Mat

Min bästa äppelkaka

Som jag nämnde för ett litet tag sen så levererar våra äppelträd inte riktigt på den nivån de brukar i år. Jag plockar de (ganska få) äpplen som mognar och är plötsligt enormt tacksam för vart och ett av dem. Kan kanske vara så att jag faktiskt muttrat lite åt de enorma mängder vi haft tidigare år.. ångrar det nu. Alltså är jag lite extra glad över att baka med mina egna äpplen i år. Först ut min bästa äppelkaka. Scrolla ner för recept.

Annons

INGREDIENSER:

2 dl strösocker
150 g smör
3 ägg

1 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1,5 tsk kardemumma
En liten nypa salt
1 tsk vaniljsocker

1/2 citron, enbart zest
0,5 dl matlagningsgrädde
1 dl mandelspån

3-4 syrliga äpplen
1,5 msk muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma

GÖR SÅHÄR:

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop socker och smör till en slät smet. Lägg till ett ägg i taget under omrörning.

Blanda samman bakpulver, vetemjöl, kardemumma, salt och vaniljsocker i en annan skål.

Rör ner mjölblandningen, citronzest, matlagningsgrädde och mandelspån i äggsmeten.

Skär äpplen i tunna skivor, blanda samman med muscovadosocker, kanel och kardemumma.

Häll smeten i en rund form klädd med bakplåtspapper. Stick ner äppelskivorna i ett fint mönster. Ibland stör jag lite extra socker och pyttelite flingsalt ovanpå kakan också.

Grädda i mitten av ugnen ca 35-40 minuter.

Annons

/ Julia

Lämna en kommentar