Sista trädgårdsbuketterna, Bergianska Trädgården och lite middagstips - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Mat, Växter

Sista trädgårdsbuketterna, Bergianska Trädgården och lite middagstips

Annons

Vi plockar säsongen sista trädgårdsbuketter. Rosor, nävor, skogsaster, solhatt och hortensia blommar fortfarande. Träden i skogen bakom huset börjar tappa sina löv och de vackra höstfärgerna är snart ett minne blott. Nu får man snart sätta sitt hopp till vintergröna växter, trädgårdsbelysning, eldkorgar och växter med vackra vintersiluetter.

Annons
Annons

Växthuset fortsätter att levererar mys. Måste ta tag i att rensa bort de sista tomatplantorna, sen är växthuset redo för vinter. Till helgen ska jag hänga upp mer belysning, fylla på eldkorgarna och sätta ljus i lyktorna. Börjar längta lite efter dagen då första snön faller, rutorna täcks av frost och vi dricker varm choklad där inne.

Annons

Utanför fönstret på glasverandan njuter vi av körsbärsträd i höstfärger. Ett träd står inne på vår tomt och ett annat på kommunens mark strax utanför vår häck. Varje gång de kommer från kommunen och klipper trädet är jag rädd att de ska bestämma sig för att ta bort det på grund av att det trasslar till det med telefonledningarna intill. Men hittills har det fått stå kvar och jag är lika glad på våren när det blommar i vitt som på hösten när det sprakar i rödorangea färger.

Annons

Hösten är till för mysiga middagar. Här min mans absoluta favorit. Jag lagar inte mycket kött. Väldigt lite är nog en mer korrekt beskrivning. När jag väl gör det så vill jag att köttet ska vara svenskt och jättegott. Här en ugnsbakad oxfilé som fått sällskap av olika salladsblad, grillad zucchini och min godaste asiatiska sås. Såsen gör jag på känn så har inget exakt recept men ingredienserna är:

  • Rapsolja
  • Sesamolja
  • Japansk soya
  • Färsk chili
  • Färsk ingefära
  • Färsk koriander
  • Limesaft och zest
  • Honung
Annons

Har säkert tipsat om Bergianska trädgården förut men kör en vända till – sån himla härlig helgutflykt. Den växtintresserade har att göra i timmar här och övriga kan klättra på ett litet berg, fika i orangeriet och springa av sig längs med vattnet.

Annons
Annons

Ingen halloween utan pumpor. Hade jag fått bestämma hade jag dekorerat helt med pumpor i vita och gröna nyanser, som på bilden nedan, men de klassiska orangea är grejen i barnens värld och här karvas det ut munnar med vassa tänder och monsterlika ögon.

Bild: @yomargey
Annons

Goda och vackra grönsaker köper jag på Lovön hos @eko_from_love
Smör- och soyasstekt kål, urgoda små ugnsbakade potatisar och sallad med gulbetor stod på veckans meny.

/ Julia

Lämna en kommentar