Att byta bana - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Om mig

Att byta bana

Från jurist till trädgårdsarkitekt.

Annons

Jag gjorde ett ganska drastiskt karriärsbyte för ett par år sedan. Jag gick från juridik till trädgård. Ungefär så olika som det kan bli. Jag arbetade med barnrätt och socialrätt och var (och är) väldigt intresserad och engagerad i frågorna men sättet att arbeta kändes statiskt och jag saknade att vara kreativ. Vid sidan av juridiken så har mina intressen alltid varit färg och form, design och material. Jag har nog testat ungefär varenda hantverk man kan testa och alltid njutit av att jobba med händerna men jag tänkte aldrig att jag kunde få jobba med det, det där som bara var roligt.

I samband med att vi fick vårt första barn började jag längta bort från stan och ut i naturen. Alla helger spenderades på handelsträdgårdar och jag längtade efter en egen trädgård. Ganska snart tog vi beslutet att flytta ut till Bromma där jag är uppvuxen.

Jag fick min trädgård, pysslade på och ganska snart föll allt på plats. Jag stod där en dag med min man och höll på att redogöra för en ny trädgårdsidé och sa ”men du, det är ju det här jag skulle vilja jobba med – att planera trädgårdar alltså”. Jag hittade en utbildning och började kort därefter. Är det inte jobbigt att plugga igen du som redan pluggat så många år, frågade vissa. Svaret var nej, inte alls faktiskt. Jag har alltid gillat att plugga och tycker det är lyxigt att få lära mig nya saker.

Annons
En väldigt trevlig del av mitt jobb är att titta ut växter. Här på underbara Slottsträdgården Ulriksdal.

Att ta sig in i en ny bransch kändes såklart lite läskigt. Jag var van vid rätt hårda tag från juridiken och var nog beredd på detsamma. Det jag möttes av var någonting helt annat, sinnebilden av öppna armar. Allt från studiekompisar till kollegor till kunder var och är glada, öppna och intresserade. Trädgårdsbranschen är en magisk bransch som jag stolt är en del av.

Och, det är inte alls dumt att ha den där juristutbildningen och erfarenheten i ryggen. Det har hjälpt mig dels i arbetet som kommer med att vara egenföretagare men också med mina trädgårdsprojekt. Tack vare en lång utbildning och ett arbete där det mesta handlar om metod, angreppssätt och att ifrågasätta mycket så är jag en himla strukturerad trädgårdsarkitekt som vrider och vänder på prick allt innan jag känner mig klar.

Sedan ett par år tillbaka driver jag företaget GlanzeliusGarden där jag arbetar kreativt med trädgård på många olika sätt. Jag tänkte berätta lite mer om vad jag gör och hur jag arbetar i kommande inlägg.

Annons

Kanske funderar du också på att byta bana? Behöver pepp, tips eller annat? Tveka inte att ställa frågor eller bolla med mig i kommentarsfältet.

/ Julia

5 tankar på “Att byta bana”

  • Hej Cecilia, vad roligt att du tycker det! Jag gick min grundutbildning via Trädgårdsakademin. Det mesta i den utbildningen är på distans och det passade mig fint. Utbildningen var toppen men för att känna sig trygg med att ta kunder skulle jag rekommendera att komplettera med någon typ av praktik eller liknande om man inte har erfarenhet av trädgårdsarbete sedan tidigare. Har du frågor får du gärna maila mig på juliaglanzelius@gmail.com så svarar jag lite längre där. God Jul och Gott Nytt År /Julia

   Svara
   • stort tack för ditt svar, funderar konstant på detta spår, är florist och har praktiserat på handelsträdgård och har för övrigt en liten kolonilott i Stockholm. Jag ska kika på deras utbildningar! ha en fin fortsättning på julen!

    Svara

Lämna en kommentar