Gotland - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Om mig

Gotland

Annons

Det finns många trädgårdar i mitt liv men en av dem som betyder allra mest är den vid vårt lantställe på Gotland. Min mans föräldrar köpte detta underbara hus för en himla massa år sedan och nu har vi lyxen att få vara där. På somrarna är vi där så länge vi bara kan och på höst och vår åker vi över när tillfälle ges.

Annons

Gotland är verkligen en magisk plats, naturen är spännande och vacker och jag får så mycket inspiration när vi är där. Ibland gör jag jobb där också, det är väldigt roligt. Jobb eller inte oavsett så blir det många besök på mysiga Stånga Trädgård.

Annons

Huset vi bor i ligger på södra delen av ön, där är naturen mer lummig jämfört med de norra karga delarna. Vi bor mitt ute på landet med en bondgård som närmaste granne. Det är en underbar tillvaro och en stor kontrast till vardagen hemma i Stockholm. När vi kommer tillbaka efter långa somrar på Gotland är jag alltid folkskygg första veckorna. Det är som att jag glömmer bort hur man småpratar.

Vår tomt på Gotland är stor och lite trolsk. Den påminner om en engelsk park med storvuxna träd, hasseldungar, böljande natur och hemliga gångar. Det tycker jag är viktigt att säga, att trädgård inte behöver vara prydliga gångar och välordnade rabatter utan kan få vara lite vildvuxet och livligt. En trädgård ska anpassas efter personerna som ska leva i den och njuta av den och trädgårdsdrömmar kan se väldigt olika ut.

Annons
Annons

Samma visa varje kväll – promenad över lilla ängen mot kvällssolen. Nästa sommar ska vi öppna upp mer och bygga en ordentlig sittplats i kvällssolen. Det skissar jag på nu under vintern.

För det här är vad som väntar på andra sidan alla höga buskar som ska bort. Vår lilla väg, solnedgången och gulliga lamm.

Annons

När vi tröttnar på att laga mat hemma åker vi hit:

Underbara Bykrogen Burs som öppnade upp i somras.
Annons
Annons

Till vår stora glädje finns numera hela två restauranger i lilla Burs där vi bor. Bykrogen ovan och Bistro Burs:

/ Julia

Lämna en kommentar