Sommarmat - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Mat, Om mig

Sommarmat

Jag älskar mat. Att laga mat, äta mat och umgås kring mat. Senaste halvåret har av en himla massa olika anledningar varit ganska stressigt i vår lilla familj och jag känner att jag lite tappat lusten kring matlagningen. Det har liksom hastats fram köttbullar och makaroner till barnen, hackats sallader i rekordfart och det mest spännande jag kunnat komma på har stavats burrata. Varken tiden eller njutningen har riktigt funnits där. I sommar ska det bli ändring på det. För några veckor sen skapade jag en mapp i telefonen som jag döpte till sommarmat. Där har jag sparat ner sådant som känns kul, inspirerande och gott. Jag är inget superfan av att laga mat från recept, ändrar alltid ändå, men älskar inspiration i bildform. Och det finns ju så fantastiskt många som inspirerar på Instagram och jag tar tacksamt emot. Det här kommer jag att laga i sommar:

Annons
Bild: @symbiossthlm

På Gotland finns massor av gårdar som öppnar upp gårdsbutiker under sommaren. Jag älskar att köpa grönsaker, ägg, frukt och bär i små bodar på bondgårdarna runt om på ön.

Restaurang Symbios i Stockholm serverar en himla härlig variant på sallad/snacks. Grönsakscrudité med ett finare ord. Fräscha grönsaker som doppas i örtyoghurt. Yum.

Bild: @barlalune

Grilla ska man ju göra. Jag vill grilla citronindränkt hel kyckling och servera med god bladsallat och aioli, precis som på Bar La Lune i Göteborg.

Annons
Bild: @sedir
Bild: @etthemfood
Bild: @foodjunkieblog

Varje dag klockan fem har vi drink i trädgården. Hem efter stranden och ta en dusch i utomhusduschen och sedan direkt till drink med blött hår och svala kläder. Kronärtskocka med brynt vispat smör á la Sedir kommer definitivt synas på drinken. Så även grillat bröd med goda röror, grönsaksplock och lite chark.

Ibland kan det ju kännas lite mastigt med mycket varm mat i sommarhettan men att man ändå vill ha någonting som ger lite mer mättnad än en sallad. Foodie by Tess har löst det för mig – smördegsbakad fetaost med honung och sesamfrön. Herregud så gott.

Jag äter väldigt lite rött kött. Min käre man önskar nog att det lagades lite oftare. När vi träffades åt jag gärna kött, blodiga biffar etc. Sen slutade jag med det. Man kan säga att jag lurade honom haha. De få gånger jag lagar kött vill jag laga bra kött och fokuserar minst lika mycket på tillbehören som på själva köttbiten. Det här tyckte jag såg himla gott ut – flankstek med rostade primörer, grillad citron och ett kryddigt smör. Det ska du få i sommar älskling.

Dessert är ju viktigt också. Här grillad persika med vaniljmascarpone – åh så gott.

Annons
Bild: @newgenerationgardens

Min kompis Nicole är väldigt påhittig och en fin inspiration till att laga mat av sådant man kan odla själv. Här en fantastisk liten anrättning med rabarber och kolasås.

Bild: @apollo_bar

Baka gör vi regniga dagar. Bad min lilla Harry gå igenom mina matbilder och han valde de här. Inte mig emot. Alltid godast med choklad.

/ Julia

Lämna en kommentar