Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 16

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Ulla Molin

Annons

En av mina förebilder inom trädgård är Ulla Molin. Jag älskar hennes sätt att arbeta med trädgård där hon skapar många olika rum i sina trädgårdar. Hennes formspråk är finstämt och vackert och varje detalj känns noga uttänkt. Ulla Molin var en förespråkare för att utjämna gränsen mellan inomhus och utomhus och gjorde det så skickligt. I hennes trädgårdar arbetade hon mycket med marktäckare istället för gräsmattor, några återkommande är hasselört, vintergröna, murgröna och kattfot.

Snygga formklippningar och blickfång
En grönskande passage
Annons

Jag fick möjlighet att besöka hennes trädgård i Höganäs för ett par år sedan. Den trädgården tas idag hand om av det par som bor i huset och vi fick en härlig genomgång med dem. Trädgården blev byggnadsminnesförklarad 2010, som en av totalt tre privata trädgårdar i Sverige.

Den lilla altanen som binder samman inne och ute
Annons
Buskpion

Ulla Molin skrev flera trädgårdsböcker och jag har turen att äga ett par av dem. De är inte helt lätta att få tag i idag. Jag har dem tack vare min morfar som delar släktband med Ulla Molin och som sparat böckerna, himla tur det.

Annons

Ulla Molin samarbetade även med en av mina andra favoriter – formgivaren Signe Persson-Melin. I trädgården i Höganäs kan man se spår av Persson-Melin bland annat i de vackra rabattkanterna.

/ Julia

Annons
Om mig

Gotland

Annons

Det finns många trädgårdar i mitt liv men en av dem som betyder allra mest är den vid vårt lantställe på Gotland. Min mans föräldrar köpte detta underbara hus för en himla massa år sedan och nu har vi lyxen att få vara där. På somrarna är vi där så länge vi bara kan och på höst och vår åker vi över när tillfälle ges.

Gotland är verkligen en magisk plats, naturen är spännande och vacker och jag får så mycket inspiration när vi är där. Ibland gör jag jobb där också, det är väldigt roligt. Jobb eller inte oavsett så blir det många besök på mysiga Stånga Trädgård.

Annons

Huset vi bor i ligger på södra delen av ön, där är naturen mer lummig jämfört med de norra karga delarna. Vi bor mitt ute på landet med en bondgård som närmaste granne. Det är en underbar tillvaro och en stor kontrast till vardagen hemma i Stockholm. När vi kommer tillbaka efter långa somrar på Gotland är jag alltid folkskygg första veckorna. Det är som att jag glömmer bort hur man småpratar.

Vår tomt på Gotland är stor och lite trolsk. Den påminner om en engelsk park med storvuxna träd, hasseldungar, böljande natur och hemliga gångar. Det tycker jag är viktigt att säga, att trädgård inte behöver vara prydliga gångar och välordnade rabatter utan kan få vara lite vildvuxet och livligt. En trädgård ska anpassas efter personerna som ska leva i den och njuta av den och trädgårdsdrömmar kan se väldigt olika ut.

Annons

Samma visa varje kväll – promenad över lilla ängen mot kvällssolen. Nästa sommar ska vi öppna upp mer och bygga en ordentlig sittplats i kvällssolen. Det skissar jag på nu under vintern.

För det här är vad som väntar på andra sidan alla höga buskar som ska bort. Vår lilla väg, solnedgången och gulliga lamm.

Annons

När vi tröttnar på att laga mat hemma åker vi hit:

Underbara Bykrogen Burs som öppnade upp i somras.
Annons

Till vår stora glädje finns numera hela två restauranger i lilla Burs där vi bor. Bykrogen ovan och Bistro Burs:

/ Julia

Annons
Om mig

GlanzeliusGarden

Hej,

Annons

Och välkommen till bloggen med namnet GlanzeliusGarden. Glanzelius är mitt efternamn och garden det är vad jag ägnar det allra mesta av min tid åt. Jag arbetar som trädgårdsarkitekt och driver ett företag med samma namn som bloggen.

Jag bor i en tjugotalsvilla i lilla stadsdelen Ålsten i Stockholm. Här bor jag med min man Anton och våra barn Harry och Fiona. Och jag heter Julia.

Som jag nämnde så kretsar mycket av mitt liv kring trädgård, både min egen och andras. I mitt yrke som trädgårdsarkitekt hjälper jag mina kunder att skapa vackra, spännande och hållbara utomhusmiljöer. Det kan vara allt från stora gårdar till små radhusträdgårdar och ibland någonting helt annat, jag har stor bredd på mina projekt och det tycker jag är kul.

Annons
Här bor vi

Min egen trädgård är under ständig förändring. Där testar jag designidéer, nya växtkombinationer och utmanar växterna. Min trädgård är lummig och hemtrevlig, det matchar huset bäst så. Fruktträd, bärbuskar, rosor, lavendel, pioner, syren och schersmin är lite av det man hittar hemma hos mig. Och ett växthus, där odlar jag kryddor till mig och jordgubbar till mina barn.

Vi har flera stora äppleträd på tomten så i september hittar man mig oftast på en stege med en korg på armen
Annons
Växthuset fick jag i present när jag fyllde 30. Den bästa present jag någonsin fått.
Smultron och jordgubbar är barnens favoriter i växthuset
Annons

Det roligaste jag vet är att skapa nya trädgårdsrum och min förhoppning är att via denna blogg kunna inspirera till nya härliga gröna miljöer hemma hos er. Jag tänkte dela med mig av både handfasta tips och råd kring trädgård och en väldig massa trädgårdsinspiration. Jag älskar vintergröna växter, är besatt av flätade korgar och är alltid på jakt efter nya vackra krukor. Många är timmarna där jag drömmer mig bort till landskapet vid Heckfield Place, trädgården som tillhör Potter’s House på Mallorca och Christian Bruuns keramikverkstad. Nu får jag chansen att ta med er dit!

Jag hoppas att ni vill hänga med mig här ibland och jag ser fram emot frågor, kommentarer och önskemål om trädgårdsämnen som ni önskar läsa lite extra om. Hit me!

Vill ni se ännu mer av mig så finns jag också på instagram https://www.instagram.com/glanzeliusgarden/?hl=sv och på https://glanzeliusgarden.com

/ Julia

Annons