Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 2

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Formstarkt

Annons

foto: Levenshall

Jag tycker mycket om att arbeta med starka och tydliga former när jag ritar trädgårdar. Gör man det behöver man inte massor av buskar, träd eller blommor utan det räcker ofta med ett mindre antal. Det kan handla om formen på en gräsyta, en plantering, en uteplats eller altan. Eller varför inte formen på själva växterna. Här kommer formklippning in. Att formklippa är en konst och kräver övning. Som tur är kan man fuska lite och köpa färdiga klot till exempel, då får man grunden klar och sedan är det bara att hålla efter. Det finns också vissa växter som naturligt har ett väldigt snyggt växtsätt och bildar formerna på egen hand. Ett fint exempel är klotkörsbär (Prunus x eminens ’Umbraculifera’) som är ett väldigt formstarkt litet träd.

Annons

foto: Van den Berk plantskolor

Underbar (och väldigt avancerad) inspiration för formklippning finns hos Levens Hall. En trädgård som den här är såklart inte det normala för privatträdgårdar men man kan skala ner och skapa vackra mindre avancerade varianter.

foto: Levenshall

Annons

foto: Levenshall

En riktig mästare på formklippning och en av mina Instagram-favoriter är James Todman. Han skapar magi.

Annons

foto: James Todman

foto: James Todman

Exempel på växter som går bra att formklippa är:
Buxbom
Idegran
Liguster
Thuja
Japansk järnek

Annons

foto: James Todman

/ Julia

Annons
Växter

Skydda vintergrönt i trädgården

Nu är det dags att skydda vintergröna/städsegröna växter i trädgården mot den första starka vårvintersolen. Växter så som buxbom, lagerhägg, bambu, rododendron och barrväxter riskerar att ta skada. Varför? Den starka vårvintersolen i kombination med den frusna marken som gör så att växten inte kan ta upp det vatten den behöver riskerar att orsaka att barr och blad torkar och blir missfärgade. Har man riktig otur kan hela växten frystorka och dö.

Annons

Vad kan man göra då? Man kan göra spöken som mina barn kallar det. Det är när jag klär in växter i vit fiberduk. Man kan också använda juteväv eller skuggnät. För att täcka låga växter går det bra med granris eller torra löv. Viktigt är att täckmaterialet är sådant att det andas, annars kan det bli på tok för varmt där under. Att vintertäcka är extra viktigt för nyplanterade växter. Då har de ett grundare rotsystem och är mer utsatta.

Annons

/ Julia

Annons
Trädgårdsarkitektur

Trädgård i 3D

I många av mina designprojekt arbetar jag med 3D-visualiseringar. Till exempel i projekt där det ingår nivåskillnader, byggda konstruktioner och stora förändringar så är det ett toppenredskap för att kunden ska kunna vara helt trygg med att de har fått en tydlig bild av designidén och slutresultatet. Jag använder det också ofta när jag ritar mindre delar som spaljéer, staket, utemöbler med mera. Det är roligt, uppskattat och ger kunden så mycket.

Annons

INNERGÅRD
Nya former, planteringar och sittplats under pergola.

Annons

VILLATRÄDGÅRD
Terrassering i två nivåer, öppna ytor, växter som ramar in och odling.

ORANGERI
Orangeri, eldstad och platsbyggd sittyta.

Annons

POOLPROJEKT
Pool, solplatser och nya planteringar.

Annons

/ Julia

Annons