Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 2

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsinredning

Unika detaljer till trädgården

Jag är på ständig jakt efter detaljer som förhöjer trädgården. Allra roligast tycker jag det är att leta på auktioner, loppisar och byggnadsvårdsbutiker. I Nacka ligger underbara Nacka Byggnadsvård som jag nämnt här förut och där hittar jag alltid mycket fint.

Annons
Kolla in de här grindarna
Drömbänken att sätta runt ett träd
Snyggaste tunnorna att samla vatten i
Annons

Bilder lånade från @nackabyggnadsvard

Bukowskis hittar jag alltid sånt som skapar stort habegär. Jag åker med jämna mellanrum till deras lokaler i Hägersten och klappar på bänkar och bord och provsitter trädgårdssoffor.

En italiensk solstol – ja tack!
DRÖM-urnorna
Annons
Åh så snygga trädgårdsfåtöljer

Bilder från bukowskis.com

På Gotland heter en favorit Kuriåsa. Butiken som finns i en vacker gammal lada ligger i Hemse i närheten av vårt hus och jag stannar till där nästan varje gång jag är påväg in för att storhandla. Där spontanshoppar jag krukor och porslin, drömmer om vackra bänkar och planerar inköp av trädgårdsgrupper. I år behöver vi komplettera med fler solstolar, kanske blir det just här jag hittar dem.

Annons

/ Julia

Annons
Växter

Ormbunkar

Ormbunkar blir ibland lite bortglömda men de är ju så snygga och det finns många härliga sorter. Jag använder dem gärna i woodland-planteringar ihop med buskar som olvon, hassel och rhododendron och perenner som lungört, julrosor, funkia, silverax, myskmadra och kaukasisk förgätmigej.

Annons

Här kommer några fina exempel, bilderna kommer från perenner.se och det är ett tips i sig! På perenner.se har de samlat så mycket bra information och fin inspiration om perenner.

Blodbräken – Dryopteris erythrosora
Bild: Perenner.se
Stensöta – Polypodium vulgare
Bild: Perenner.se
Annons
Raggträjon – Dryopteris affinis ’Crispa’
Bild: Perenner.se

Bilden här under tycker jag visar ett alldeles utmärkt sätt att arbeta med ormbukar. Gärna i stor skala och tillsammans med både buskar, träd och perenner. Himla fint att planera in en vit-blommande växt intill, det lyfter intrycket och skapar fin kontrast.

Bild: Bestall & Co / Owen Hayman

Anton Sundin har skrivit en jättefin bok om ormbunkar. Den kan jag verkligen rekommendera om man vill lära sig mer eller bara njuta av vackra bilder.

Annons
De vackra bilderna i boken är tagna av Elisabeth Svalin Gunnarsson

/ Julia

Annons
Trädgårdsinredning

Parasoll

Hur mycket man än längtat efter solen så kommer det ju stunder när man faktiskt vill ha lite skugga. Jag är lite utav en tant och sitter allra helst i skuggan och tittar på solen, gärna med benen ute i solen men huvudet i skuggan. Det finns många fina sätt att skapa skugga i en trädgård – stora träd, en pergola med klätterväxter, markis, uppspänd segelduk och parasoll till exempel. Parasoll är kul tycker jag för det kan verkligen fungera som en snygg detalj i trädgården och förhöja en uteplats eller annan trädgårdsyta. Vi tar en titt på några snygga exemplar som finns i butik just nu:

Annons
Skagerak
Bild: lannamobler.se
Mirlo
Bild: mirlo.se
Skagerak
Bild: magasinetibastad.se
Annons
Fri Form
Bild: lannamobler.se
Business and Pleasure Co.
Bild: kilamobler.se
Beliani
Bild: beliani.se
Annons

Hemma hos oss har vi ett par olika parasoller, bland annat ett mjukt grönt och ett litet vitt till barnens bord. Det gröna var ett kap från Jysk som jag haffade på trädgårdsmässan för något år sen. Jag är himla sugen på att addera ett gult, gärna det randiga på första bilden eller ett lejongult från Mirlo.

Mirlo
Bild: mirlo.se

/ Julia

Annons