Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 2

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Slottsträdgården Ulriksdal

Annons

En vanlig vår i mitt liv rusar jag runt på handelsträdgårdar och gör växtinköp mest hela tiden. Den här våren har jag ju en liten annan spelare med i leken och denna lilla darling tar inte bara tid, hon hatar också helhjärtat att åka bil så utflykterna blir färre. Men härom dagen plockade jag med mig bilhatarens storasyster och åkte till Ulriksdal.

Blev som vanligt kär i ett träd. Här eukalyptusvide, himla himla fin. Lite Disney-prinsessa över den här.

Annons

En annan favorit – Bergtall ’Gnom’. Så mycket karaktär på den här!

Mutad med chokladboll. Och dammsugare.
Annons
Söta lilla spetsmössan, en härlig marktäckare för lite skuggigare platser. Perfekt under en vacker uppstammad buske.
Jag letade inspiration till blomsterarrangemang till midsommar. Det här var väldigt snyggt tycker jag. Alltid fint att kombinera växter med helt olika uttryck.
Köpte absolut med mig sommarljus. Jag valde sorten ’Nova’.
Lavendel, sommarljus och citrontimjan. Och en pelargon som Fiona valde till sitt rum.
Annons

Blev fint fint i kruka där hemma sen.

/ Julia

Annons
Växter

Italian White

Annons

I ett slaskigt mars stod jag på Rosendal och skulle köpa frön till vårens odlingar. Mina ögon drogs direkt till solrosen ’Italian White’. Vi hade precis bokat sommarens Italienresa och jag längtade efter prick allt som påminde om varma kvällar i Italien. Det här är en så kallad miniatyrsolros, blommorna är mindre och blomstänglarna tunna. Jag tycker att de gör sig allra bäst som snittblomma då de är lite rangliga men funkar också som bakgrund i en sommarblomsplantering. Jag sådde mina i mars och lät dem sen bo inne på fönsterbrädan tills för någon vecka sedan då de flyttade ut i växthuset. De har medvetet stått lite för varmt inne hos oss och därav kanske blivit lite extra rangliga men som plus så blommar de också lite tidigare, oftast blommar de i juli. Eftersom vi ska resa bort i juli så hoppades jag på tidig blomning och blev himla glad när planen gick i lås. Nu njuter jag av dem innan jag förhoppningsvis sitter på ett plan mot Italien om någon vecka, för vem vet med strejker, köer och allmänt kaos.

/ Julia

Annons