Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 24

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Trädgårdstrender 2021

Nytt år! Och nya trädgårdstrender!

Annons

Man kan ha olika åsikter om det här med trender och kanske främst i vilken utsträckning man hoppar på dem eller inte. För egen del tycker jag om att satsa på sådant jag ser att jag kommer uppskatta under lång tid och är därför noga med mina inköp och vilka av mina idéer som blir verklighet. Men det är såklart roligt att se till nytt också och lyxen för mig är att jag kan spana efter trender både för egen del men också för kunders räkning. Så, vad har vi att vänta oss i trädgården 2021? Här kommer några spaningar:

GULT I TRÄDGÅRDEN

Vi såg det komma under 2020 men vi har inte sett det sista av den gula färgen. Under 2021 kommer det mera. Jag hade länge lite svårt för gult men har börjat växla över till att uppskatta färgen riktigt mycket. Sen kanske jag fegar ur lite och jobbar mest med de mer brända tonerna eller de ljust gula, tycker de är lättare att matcha med annat som jag gillar.

Annons
Röllika ’Terracotta’ – Achillea millefolium ’Terracotta’
Bild: Karina Brozinic / Grobar.se
Tulpan Sylvestris – Tulipa Sylvestris
Bild: Wexthuset.se
Finaste parasollet från Mirlo

Annons

GRÖNT ÅRET OM

Tidigare kunde vi kanske förlita oss på att trädgården skulle bäddas in i ett vackert vitt täcke om vintrarna. Den tiden verkar vara förbi, iallafall i Stockholm där jag bor. För att trädgården inte ska gå ner sig helt i brunt under vintern är växter som behåller sin gröna färg över vintern räddningen. Trädgården får struktur och karaktär och håller sig snygg året om.

De allra flesta barrväxter är städsegröna, det vill säga att de behåller sina barr året om. Barrväxter har ibland ett lite dåligt rykte. Tråkiga, murriga och stickiga tycker vissa och paralleller dras ibland till igenvuxna sjuttiotalsträdgårdar. Visst finns det mindre roliga sorter men också många väldigt fina och användbara. Två fina exempel är Bergtall ’Pumilio’ och Hybrididegran ’Hillii’. Den första har ett sånt vackert kompakt växtsätt och den senare är en superbra häckväxt som faktiskt inte är så stickig alls, nästan mjuk.

Liten bergtall ’Pumilio’ – Pinus mugo var pumilio
Bild: Grönt.se
Annons
Hybrididegran ’Hillii’ – Taxus x media ’Hillii’
Bild: Plantagen.se

Jag använder gärna barrväxter som solitärer på utvalda platser eller som bakgrund till andra växter. Det är väldigt fint att jobba med dem som formklippta häckar eller varför inte snygga klot. Ett knep för att skapa en lite nättare och luftigare känsla är att jobba med att stamma upp barrväxter, det blir riktigt snyggt. Möjligheterna är många.

Det finns många andra växter som håller sig gröna över vintern vid sidan av barrväxterna. Några av mina favoriter att arbeta med är murgröna, lagerhägg, bergbambu, hasselört och vintergröna.

Se så vacker murgrönan är med frost som blänker på bladen
Annons
Här ett avancerat exempel på grönt i vinterträdgården – så snyggt.
Bild: Architectural digest / Jane Sabire

VÄXTHUS / ORANGERIER

Ett år som 2020 när de allra flesta var hemma mer än någonsin tror jag att vi är många som insåg värdet av att kunna vistas på trevliga sätt i trädgården även när vädret inte är soligt och milt.

Jag spår en boom för orangerier och växthus modell större. Känslan av att vara utomhus utan att behöva bli blöt av regn eller blåsa bort i höstvinden. Det finns så många fina varianter och här är några av dem:

Bild: Sweden Green House
Bild: Sweden Green House
Bild: Hartley Botanic uk
Titta vad mysigt hemma hos en av mina Instagramfavoriter niclasgarden
Bild: Niclas Steeve
Här mitt eget växthus. Här inne dricker vi varm choklad och eldar i eldkorgarna utanför på vintern. Mitt växthus är gjort av cederträ som ger en underbar doft så fort man kliver in.
På sommaren fylls växthuset med kryddor, bär och blommor. Och vi äter frukost på lilla trappsteget.
Bild: Midnatt / Josephine Blix

/ Julia

Annons
Om mig, Trädgårdsarkitektur

Året som gått

År 2020 blev nog inte som någon av oss trodde när det inleddes, men när jag ser tillbaka på mitt år så inser jag att det var väldigt fint trots det uppenbara. Vi tar en titt!

Annons
Ett av årets första projekt mättes in redan i januari – kallt men kul!
Våren kom med pärlhyacinter och kungsängsliljor
Tulpanerna poppade upp
Annons
Försommar och vi flyttade ut i trädgården
Ett nytt uppdrag i en mysig villaträdgård
Underbara Midnatt kom och hälsade på
Bild: Josephine Blix / Midnatt
Annons

Sommar i stan
Och sommar på Gotland
Annons
Bungenäs
Visbys lummiga små gator
Annons
En liten paus i semestern med designuppdrag på denna vackra plats
Sommarmaten
När familj och vänner kom till ön
Tillbaka till stan och till drömprojekt
Här blir det så fint
Och hemma-projekten. Tur jag har en snäll man som hjälper mig att gräva.
September och äpplen
Lökplantering med gulliga hjälpredor
Höstlov på Gotland
Med tryffel från egna trädgården!!
Snö på juldagen var min finaste julklapp

Nu nytt år. Jag önskar mig en blandning av högt tempo och lugna stunder. Jag längtar till påsken på Gotland och trädgårdsmiddagar med vänner. Jag ser fram emot spännande projekt och nya utmaningar.

/ Julia

Annons
Trädgårdsarkitektur

Korgar

Jag har vissa prylar jag blir som besatt av och bara inte kan sluta titta på, drömma om och köpa. En sån pryl är korgar. Stora, små, nya, gamla alla vill jag ska flytta in hemma hos mig. En dröm är att ha en hall full med korgar. En i varje tänkbar storlek och form, så att man alltid har den helt perfekta för att plocka svamp eller blommor, hämta in grönsaker och frukt och såklart en lite stads-chic korg.

Annons
Många härliga på Rosendals Trädgård
En trevlig gå-bort-korg. Den här köpte jag på Leva Kungslador på Gotland
Passar fint för äpplen också
Annons
Går ut i svampskogen med den här från Hastingwood Basket Works
Bild: hastingwoodbasketworks.com
En korg full med syrener i juni
Fina i metall gör Korbo
Foto: korbo.se
Bild: korbo.se
Annons
En korg för att plocka in grönsaker
Åh så fina exemplar hos Bergenströms Rekvisita
Foto: Bergenströms Rekvisita
Foto: Bergenströms Rekvisita
Har en grej för korgstolar också. Här i salen på Gotland. Vardagsrum kallas sal på Gotland har jag fått lära mig. Tycker det är superfint, älskar vår sal.

/ Julia

Annons