Julia Glanzelius blogg på By RUM - Sida 60

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Handelsträdgårdar i jultid

Annons

Någonting av det mysigaste jag vet är att åka till handelsträdgårdar. Jag har två favoriter i Stockholm, Slottsträdgården Ulriksdal och Rosendals trädgård. Båda fulla med fina växter och nu i jultider också vackra juldekorationer.

På Ulriksdal finns bland annat fina mossbollar, prydnadsträd, formklippta buskar och underbara julrosor. Och mistlar, ett måste på julen hemma hos mig. Ni vet väl att om man hamnar under misteln med någon så ger man varandra en puss. Kanske inte så värst corona-vänligt men vi håller det inom familjen tänker jag.

Annons

Ingen jul utan amaryllis. I år har jag projekt amaryllis-fönster hemma. Vårt matsalsfönster ska fyllas med massor amaryllisar lagom till jul. Jag köper dem i etapper för att sprida ut blomningen lite men hoppas att jag lyckas tajma blomningen på de flesta lagom till julafton. Jag är väldigt frusen utav mig och därför har vi ganska rejält varmt hemma hos oss och det i kombination med att mina amaryllisar står på en fönsterbräda ovanför ett element gör dock att de slår ut lite oroväckande fort.

Annons

Många fina amaryllisar på Rosendal. Och pappersdekorationer.

Annons

Kanske ska man våga plocka in en ny färg till juldekorationerna i år? Jag är klassiskt grön, vit och röd i mina färgval till julen men vem vet..

/ Julia

Annons
Om mig

Att byta bana

Från jurist till trädgårdsarkitekt.

Annons

Jag gjorde ett ganska drastiskt karriärsbyte för ett par år sedan. Jag gick från juridik till trädgård. Ungefär så olika som det kan bli. Jag arbetade med barnrätt och socialrätt och var (och är) väldigt intresserad och engagerad i frågorna men sättet att arbeta kändes statiskt och jag saknade att vara kreativ. Vid sidan av juridiken så har mina intressen alltid varit färg och form, design och material. Jag har nog testat ungefär varenda hantverk man kan testa och alltid njutit av att jobba med händerna men jag tänkte aldrig att jag kunde få jobba med det, det där som bara var roligt.

I samband med att vi fick vårt första barn började jag längta bort från stan och ut i naturen. Alla helger spenderades på handelsträdgårdar och jag längtade efter en egen trädgård. Ganska snart tog vi beslutet att flytta ut till Bromma där jag är uppvuxen.

Jag fick min trädgård, pysslade på och ganska snart föll allt på plats. Jag stod där en dag med min man och höll på att redogöra för en ny trädgårdsidé och sa ”men du, det är ju det här jag skulle vilja jobba med – att planera trädgårdar alltså”. Jag hittade en utbildning och började kort därefter. Är det inte jobbigt att plugga igen du som redan pluggat så många år, frågade vissa. Svaret var nej, inte alls faktiskt. Jag har alltid gillat att plugga och tycker det är lyxigt att få lära mig nya saker.

Annons
En väldigt trevlig del av mitt jobb är att titta ut växter. Här på underbara Slottsträdgården Ulriksdal.

Att ta sig in i en ny bransch kändes såklart lite läskigt. Jag var van vid rätt hårda tag från juridiken och var nog beredd på detsamma. Det jag möttes av var någonting helt annat, sinnebilden av öppna armar. Allt från studiekompisar till kollegor till kunder var och är glada, öppna och intresserade. Trädgårdsbranschen är en magisk bransch som jag stolt är en del av.

Och, det är inte alls dumt att ha den där juristutbildningen och erfarenheten i ryggen. Det har hjälpt mig dels i arbetet som kommer med att vara egenföretagare men också med mina trädgårdsprojekt. Tack vare en lång utbildning och ett arbete där det mesta handlar om metod, angreppssätt och att ifrågasätta mycket så är jag en himla strukturerad trädgårdsarkitekt som vrider och vänder på prick allt innan jag känner mig klar.

Sedan ett par år tillbaka driver jag företaget GlanzeliusGarden där jag arbetar kreativt med trädgård på många olika sätt. Jag tänkte berätta lite mer om vad jag gör och hur jag arbetar i kommande inlägg.

Annons

Kanske funderar du också på att byta bana? Behöver pepp, tips eller annat? Tveka inte att ställa frågor eller bolla med mig i kommentarsfältet.

/ Julia

Annons
Trädgårdsarkitektur

Ulla Molin

Annons

En av mina förebilder inom trädgård är Ulla Molin. Jag älskar hennes sätt att arbeta med trädgård där hon skapar många olika rum i sina trädgårdar. Hennes formspråk är finstämt och vackert och varje detalj känns noga uttänkt. Ulla Molin var en förespråkare för att utjämna gränsen mellan inomhus och utomhus och gjorde det så skickligt. I hennes trädgårdar arbetade hon mycket med marktäckare istället för gräsmattor, några återkommande är hasselört, vintergröna, murgröna och kattfot.

Snygga formklippningar och blickfång
En grönskande passage
Annons

Jag fick möjlighet att besöka hennes trädgård i Höganäs för ett par år sedan. Den trädgården tas idag hand om av det par som bor i huset och vi fick en härlig genomgång med dem. Trädgården blev byggnadsminnesförklarad 2010, som en av totalt tre privata trädgårdar i Sverige.

Den lilla altanen som binder samman inne och ute
Annons
Buskpion

Ulla Molin skrev flera trädgårdsböcker och jag har turen att äga ett par av dem. De är inte helt lätta att få tag i idag. Jag har dem tack vare min morfar som delar släktband med Ulla Molin och som sparat böckerna, himla tur det.

Annons

Ulla Molin samarbetade även med en av mina andra favoriter – formgivaren Signe Persson-Melin. I trädgården i Höganäs kan man se spår av Persson-Melin bland annat i de vackra rabattkanterna.

/ Julia

Annons