3 x Hydrangea - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

3 x Hydrangea

Hortensia, eller Hydrangea som är det vetenskapliga namnet, är en av mina personliga favoriter och att döma av engagemanget när jag visar bilder på dem så verkar många vara med mig. För ett litet tag sedan fick jag frågan om jag inte kunde berätta lite om mina bästa sorter. En utmärkt idé så här kommer det – mina hortensia darlings. Det finns en väldig massa olika sorters hortensia, vissa passar bäst som krukväxt inomhus eller för krukan på altanen och andra för att plantera ut i trädgården. Jag tänkte fokusera på den sista kategorin här.

Annons

Lite allmänt om hortensia: Hortensior har ett härligt grönt bladverk och får maffiga stora blommor. De blommar mot slutet av sommaren och en bit in på hösten. De trivs allra bäst i fuktig näringsrik jord och i sol till halvskugga. Står de i väldigt soligt läge får man dock räkna med att behöva vattna en del för att de inte ska torka ut. Nu över till favoriterna:

Hydrangea paniculata LITTLE LIME

Sorten ’Little lime’ har limefärgade blomklasar som framåt hösten övergår i rosa skiftningar. Blommar i juli, augusti och september.

Jag tycker att den är himla snygg att kombinera med rödbladiga växter, tex. smällspirea ’Diabolo’. Här nedan en bild från min egen trädgård med just den kombinationen plus vit skogsaster. En snygg och lättskött kombination som är fin långt in på hösten.

Annons

Hydrangea arborescens ANNABELLE

Här en riktigt maffig fluffig sak, sorten ’Annabelle’. Stora gröna blad och ännu större vita bollformade blommor bjuder den på. Blommar juli till september. Lika fin som solitär som i grupp med andra växter.

Himla fin att ta in som snittblomma och går även fint att torka.

Hydrangea paniculata VANILLA FRAISE

Den här sorten är som en bakelse, nästan för fin för att vara på riktigt. Stora vit blomklasar som övergår i rosa och sedan i purpurrött. Blommar juli till september. Kan växa sig stor, 200-250 cm, och är väldigt fin som solitär buske och blickfång i trädgården.

När jag ändå är i farten bara måste jag passa på att också tipsa om klätterhortensian, Hydrangea anomala ssp. petiolaris. En stark och tålig klättrare som får underbara vita blommor och vackra vintersiluetter. Jag satte en här hemma förra året som är tänkt att på sikt ska klä in del av vår altan. Den fick en lite tuff start med rådjuren som gav sig på den i ett obevakat ögonblick men jag hoppas att den ska komma starkt nu kommande säsong.

Annons
Bild: IBL / land.se

Hoppas att du fått lite inspiration och att det kanske får flytta in en hortensia eller två i din trädgård.

/ Julia

Lämna en kommentar