Att arbeta som trädgårdsarkitekt - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Att arbeta som trädgårdsarkitekt

Vad gör en trädgårdsarkitekt egentligen? Eller en trädgårdsdesigner. Det är lite olika vad man väljer att kalla sig. Och det är också olika vilka tjänster en trädgårdsarkitekt/trädgårdsdesigner erbjuder. Jag tänkte berätta lite om hur jag har valt att arbeta.

Annons

Jag är utbildad till trädgårdsarkitekt och kallar mig därför just precis det. Jag driver företaget GlanzeliusGarden där jag hjälper mina kunder att skapa gröna miljöer. Det kan vara allt från villaträdgårdar till innergårdar, kommersiella ytor, event eller evenemang. Mina kunder är privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar. Allra mest planerar jag privata trädgårdar, jag tycker att det är så roligt att hjälpa till med det som är någons hemmiljö. Mitt arbete ser olika ut beroende på behov och projekt. Det kan röra sig om allt från en snabbare trädgårdsrådgivning, inköp och styling med växter eller som oftast ett omfattande ritningsarbete.

Mina projekt börjar med att jag träffar min kund på plats i den aktuella miljön och tillsammans går vi igenom önskemål, behov, förutsättningar och visioner. Efter det startar min designprocess och då har jag oftast tät kontakt med min kund för att låta kunden bli en del av processen, det är roligt och uppskattat och ger ett fint slutresultat. Jag har stor bredd på mina projekt och vill gärna ha det så.

En underbar sjötomt ska få ny växtlighet.
Annons
En trädgård som ska planeras helt från grunden – så roligt uppdrag.
En gömd pärla i stan väntar på nya växter.
Annons

Jag hade en romantisk bild av att jag skulle arbeta mycket för hand. Det går inte. För mig alltså. Säkert för andra. Jag måste ha möjlighet att kunna ändra mig och inte känna att det är ett problem och jag vill också kunna erbjuda kunden möjlighet att ändra sig utan att det innebär att väldigt mycket arbete måste göras om. Jag ritar därför nästan alla mina projekt i olika ritprogram, antingen på dator eller med penna på Ipad. Jag arbetar också mycket med 3D-visualiseringar, det är kul och ger kunden en extra bra bild av det tänka slutresultatet. Första skisserna gör jag däremot ofta förhand på skisspapper, den delen när jag leker runt med funktioner och former.

Annons
Annons

Jag älskar att få vara kreativ med ett levande material. Att arbeta med växter kräver kunskap och noggrannhet, framförallt om man har målet att det ska vara vackert under många år framöver och det målet tycker jag att man ska ha. Att välja rätt växt till rätt plats är a och o om man vill skapa en vacker och hållbar trädgård.

/ Julia

Lämna en kommentar