Chelsea Flower Show - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Chelsea Flower Show

Nu åker vi tillbaka en bit i tiden. Blir ju lite så eftersom 2020 var.. ja 2020 med allt vad det innebär.

Annons

Våren 2019 var jag på Chelsea Flower Show. Trädgårdsmässor finns det många av, med lite varierande kvalitet men Chelsea Flower Show är något alldeles extra. Evenemanget kretsar kring utställare inom trädgård men det som verkligen drar publik är de Show Gardens som skapas av olika designers. Utställningsträdgårdarna är enormt påkostade och är ett resultat av många många månader av förberedelser. Det är just det som gör det, allting är så välarbetet, noga uttänkt och fint utfört.

Jag och två trädgårdsvänner skulle deltagit på den svenska trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar nu 2020 med en idéträdgård men det satte corona stopp för. Månader av arbete gick förlorat och det var himla ledsamt. När sedan Chelsea Flower Show ställdes in samma år led jag med trädgårdsskaparna. Deras förberedelser står i en helt annan skala än den svenska varianten och jag vågar inte ens tänka på hur mycket tid, pengar och engagemang som gick i stöpet där. Men, nu till någonting roligare – en tillbakablick till London 2019.

Detta var 2019 års vinnare. En underbar trädgård skapad av Andy Sturgeon
Annons

Några av de stora trenderna på utställning 2019 var: grönt och lummigt, återvinning av gamla material och mjukt och naturligt snarare än strikt och formklippt.

Det här var min favorit
Annons
Så fina materialmöten
Annons
Annons

På området finns det massor härliga matställen. Och drinkar. Ni ser ju hur nöjd jag var. Min man klagade inte heller.

Mjuka krämiga toner. Rosor, iris, stjärnflocka och blomstermorot – drömmigt.
Annons

Underbara färgkombinationer. Blir alltid så fint när man blandar buskar och perenner i planteringar. Den rödlila busken på bilden nedan är en stor favorit hos mig, en rödbladig smällspirea är det. Jag har sorten ’Diable D’or ’ hemma i vår trädgård.

Vi passade på att stanna i London någon dag extra. Vi (jag) klappade på buskar, åt lunch på The Ivy och drömde om att äga ett town house.

Annons
Annons

Hittade största och vackraste perukbusken i Hyde park.

Annons

Jag läste härom dagen att det planeras för en garden show nu 2021, eller ja det verkar gå att köpa biljetter iallafall. Jag känner mig ganska osäker på om man kommer göra den typen av resor i vår, vi får se. Annars får det bli 2022.

/ Julia

Lämna en kommentar