Drömparken i Enköping - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Drömparken i Enköping

Annons

En del av mitt arbete är att hitta inspiration. Det är en lyxig del och en väldigt viktigt. Jag har en ganska tydlig stil och vet ofta fort vad jag gillar och inte gillar. Jag försöker utmana mig själv, vrida och vända på mina egna ideal och idéer. Vissa platser besöker jag om och om igen för att inspireras och utmanas. En sådan plats är drömparken i Enköping. Där hittar jag alltid någonting nytt att titta på trots att jag varit där många gånger.

Annons
Annons

Drömparken invigdes 1996 och är skapad av holländaren Piet Oudolf. Piet Oudolf fick uppdraget av Enköpings tidigare stadsträdgårdsmästare Stefan Mattsson. Namnet på parken kommer från att den innehåller Piet Oudolfs favoritplantor – hans drömplantor.

Drömparken består av mer än tvåhundra olika perenner och är verkligen som en dröm för den som vill studera växtkomposition. Parken är känd för perennernas variation under säsongen och det gör att det är mycket värt att besöka parken både vår, sommar och höst och även vinter för den som vill titta på vintersiluetter.

Annons

Perennplanteringarna i parken är skapade för att efterlikna naturen och de är sammansatta i stora svepande sjok. Ett känt inslag är den så kallade salviafloden, en del av parken där stäppsalvia är planterat i en börjande form som sträcker sig mot den intilliggande Enköpingsån. 

Jag tycker mycket om kombinationen av de svepande naturlika perennplanteringarna och de formstarka och mer strama häckarna.

Annons

/ Julia

Lämna en kommentar