Juni här hemma - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Juni här hemma

Juni blir på något sätt alltid en hektisk månad. Så mycket som ska göras klart innan semestern, skolavslutningar och en konstig liten stress i att hinna njuta av trädgården här innan vi flyttar iväg för sommaren. Vi har, som alltid, en rad projekt på gång parallellt här hemma i trädgården. I år ska det bland annat målas räcken. Tänkte det skulle vara lite mysigt att göra det själva. Det var sådär helt ärligt. Det tar absurt lång tid. Men platsen för målandet kan man inte klaga på iallafall, är så mysigt på vår främre altan som ligger i kvällssol hög uppe i bland äppelträdens kronor.

Annons

Innan var det räcken med kryss. Jag var faktiskt lite glad när vi upptäckte att de började bli i dålig form, gillade dem aldrig. Nu är det raka snygga former istället och när färg och ändknoppar är på plats kommer det bli så fint.

Annons

Här kör jag utomhuskontor kombinerat med färgburkar och penslar.

Annons

När vi inte hänger uppe på altanen så är det här favoritplatsen – middagsplatsen framför växthuset. Mina solrosor ’Lemon Party’ sköter sig så så bra. Har blommat oavbrutet i en månad snart. Nu väntar jag bara på att den andra sorten, ’Ms Mars’, ska börja blomma också. Inne i växthuset växer tomater, kryddor och blommor. Och en massa kuddar. Måste fixa förvaringslådor till dem men har svårt att hitta snygga. Skulle vilja ha några som kan fungera som fina sittbänkar också. Återkommer när jag hittat rätt. Eller om någon har tips kanske? Kommer antagligen sluta med att jag kommer på exakt hur jag vill att de ska se ut och tvingar min man eller pappa att hjälpa mig att bygga dem. Tänk om jag kunde bygga själv.. det kan man ju lära sig såklart men frågan är när bara..

Annons

Gullis med glass. Många glassar blir det och då är vi inte ens inne på semester ännu. Varje år har jag någon ambitiös tanke om att köpa formar och frysa in egna glassar av typ frukt. Köper formarna, köper frukten men sen brukar projektet liksom stanna upp. Kanske är det i år som det händer.

Baksidan av vår trädgård ligger mot skogen. Det är himla mysigt. Här är det helt insynsskyddat och det gillar jag. Vi har i och för sig insynsskyddat på framsidan också tack vare en himla hög häck.. en granne kallade vårt hus för fortet pga noll insyn från gatan. Var en liten pik tror jag men jag gillar det så. Baksidan ligger i öst och är precis lagom skuggig. Hit flyr vi när solen gassar för mycket.

Annons

I ett par trätunnor har jag planterat några olika favoriter. En ormhassel som vi fick i inflyttningspresent för ett par år sen. Den var tidigare planterad ute i trädgården men trivdes inte riktigt och fick flytta in i en tunna och efter det mår den prima. På bilden här ovan ett nytillskott i en annan tunna, en rönnspirea ’Sem’. Tycker den är så fin med sin ljust gröna färg och inslag av aprikos. Den passar helt toppen i kruka eller annat planteringskärl för den skjuter mängder med rotskott som kan bli stökiga att hantera om den planteras ut direkt i trädgården. Vill man däremot täcka in en större yta, till exempel en slänt så kan det ju vara en fördel att den sprider sig snabbt. Men som sagt, man måste hålla koll så att den inte tar över eller oönskat letar sig in till grannen. Nu är det första året den bor hos mig men den ska klara att övervintra i planteringskärl under vintern helt utan skydd och det är ju himla smidigt, detta gäller upp till zon 4.

/ Julia

Lämna en kommentar