Midnattssolens Trädgård - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Midnattssolens Trädgård

För ett tag sen läste jag om ett spännande projekt – Midnattssolens Trädgård. Projektet handlar om att skapa en stor besöksträdgård i Jokkmokk. Tanken är en upplevelse av arkitektur och design i samklang med trädgård och natur. Trädgården är planerad att vara öppen året om och ska erbjuda en en upplevelse av de fyra elementen – eld, vatten, mörker och ljus. På plats idag finns redan den fjällbotaniska trädgården och den är tänkt att ingå i Midnattssolens trädgård.

Annons
Fjällbotaniska Trädgården
Bild: blomsterlandet.se
Fjällbotaniska Trädgården
Bild: blomsterlandet.se
Annons

Planen för trädgården är utarbetad av bland andra landskapsarkitekterna Ulf Nordfjell och Tiina Henning Wedemeier. Är man intresserad av trädgård och trädgårdsarkitektur är Ulf Nordfjell verkligen ett namn att hålla koll på. Han har skapar underbara gröna platser, så väl privata som offentliga. Projektet med Midnattssolens trädgård har pågått under en längre tid och målet är att den ska vara klar 2025. Jag har inte varit så långt upp i norra Sverige på många år och längtar efter att få uppleva naturen och växtligheten där under sommartid. Senast jag var uppe i norra delarna av Sverige under sommaren var jag i tonåren och tältade bland annat uppe på ett kalfjäll med min pappa och syster. Jag har magiska minnen av hur vi badade i smältvatten, vaknade med soluppgången och drack varm choklad med utsikt över fjäll och renar som spatserade förbi. Det vill jag uppleva tillsammans med mina barn när de blir lite äldre.

Annons

Om du är intresserad av att läsa mer om projektet kan du klicka dig in här: https://www.jokkmokk.se/globalassets/uppleva–gora/filer/designtradgard.pdf

/ Julia

Lämna en kommentar