Nu & då - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Trädgårdsinredning

Nu & då

Här två bilder på hur en trädgård kan förändras över tid. Första bilden är en del av min trädgård nu. Den andra är så som det såg ut när vi flyttade in. Över åren har det byggts växthus, anlagts grusytor, planterats perenner och buskar, adderats trappor i kvällssol, trädgårdsmöbler, odlingslådor med mera. Idag en lummig mjuk helhet, då mest bara en trist gräsyta.

Annons

Trädgård tar tid. Visst kan man jobba med stora exemplar av växter och snabb anläggning men innan det vuxit samman, allt har hittat sin plats och den hemtrevliga känslan infunnit sig så får man ha lite tålamod.

Annons

Det jag predikar för mina trädgårdskunder är vikten av att ha en plan från början, har man det kan man jobba fram trädgården i etapper. Gör man små oplanerade punktinsatser i en trädgård så blir resultatet ofta där efter – ett osammanhängande intryck och detaljer som försvinner i mängden. Det är lite samma när man tänker växtval, ha en tydlig plan och arbeta med större volymer – en enstaka mindre växt syns knappt, tre eller fem eller kanske sju av samma blir något. Sedan är det väldigt fint att låta vissa element vara återkommande i trädgården, det kan vara hårda material eller växter. Det skapar en harmoni och helhet i trädgården.

/ Julia

Lämna en kommentar