Det är mycket att tänka på när man ska planera en trädgård. Allt från önskade funktioner och behov till övergripande former, platsens förutsättningar, växtval, markmaterial och mycket mycket mer.
Här tänkte jag nämna några punkter som är bra att ha med sig när man börjar planera en trädgård, närmare bestämt trädgårdens golv, väggar och tak. Men vi tar det i omvänd ordning.
TRÄDGÅRDENS TAK
För att en trädgård ska få fin struktur och kännas ombonad så är en viktig del att tänka på hur man arbetar med trädgårdens tak. Ett tak kan till exempel vara stora träd, en pergola med klätterväxter, växthus, uppspänd segelduk eller ett utskjutande tak över en altan. Möjligheterna är många och fördelarna likaså. Att skapa tak i trädgården gör inte bara att det finns möjlighet att skydda sig från regn eller stark sol utan också att känslan i trädgården blir inbjudande och hemtrevlig. Byggda eller färdiga köpta konstruktioner kan man få på plats ganska fort men träd tar tid. Visst kan man köpa stora exemplar men det är i regel dyrt. Därför är det toppen att få träd på plats ganska snabbt. Ett välplacerat träd skapar form, ger skön skugga och bidrar med härlig lummighet.




TRÄDGÅRDENS VÄGGAR
Det här tycker jag är lite extra roligt – att arbeta med väggar och skapa rumslighet och insynsskydd. Väggar i en trädgård kan vara häckar, höga perenner, staket, plank, buskar, spaljéer med klätterväxter, murar och mycket annat. Trädgårdens väggar kan användas både för att skapa insynsskydd eller för att möjliggöra olika delar inom en och samma trädgård. Många tänker att en trädgård känns stor om man har stora öppna ytor, oftast är det faktiskt precis tvärtom. I en helt öppen trädgård kan man överblicka allt på en gång medans en trädgård som är uppdelade i olika trädgårdsrum bjuder på nya synintryck och överraskningar och upplevs därför ofta som större.





TRÄDGÅRDENS GOLV
Nu kommer vi till det som många kanske tänker på först – trädgårdens golv. Grus, stenplattor, perenner, gräsmatta, marktäckande växter eller trä, valmöjligheterna är många för trädgårdens golv. Här gäller det att tänka till och ha en plan så att markmaterialen hamnar på rätt plats och fyller sin funktion samtidigt som de är snygga. Jag möter ganska ofta i mitt arbete att man har hittat perenner som man tycker om på plantskolan, inte kunnat hålla sig och köpt dem och sedan grävt ner dem snabbt i trädgården utan en riktig plan. Tro mig jag vet, det är svårt att motstå allt fint som finns att köpa men det blir så mycket bättre med en långsiktig plan. Annars finns risk att man senare upptäcker att den där lilla rabatten hamnade lite tokigt i förhållande till den gångstig som också behövs eller precis på den plats där uteplatsen i morgonsol skulle passa allra bäst. Ett tips är att börja i de stora formerna och funktionerna och lämna detaljerna till sist. Planera för gångstråk, öppna gräsytor, parkeringsyta, sittplatser med mera och låt blommorna vara som strösslet på glassen, det vill säga det sista du adderar.





För att sammanfatta kort – börja med de stora dragen och låt detaljerna vänta. I vissa fall är det enklast att börja med att tänka utifrån tomtgränserna och arbeta sig inåt i trädgården. Fundera igenom vad du/ni har för behov och önskemål och skriv en prio-lista. Att anlägga trädgård är inte helt billigt och det kan vara bra att skapa sig en bild av vad man kommer att ha råd med och ungefär när. Gör man detta kan man i många fall också hindra att man börjar i fel ände, tex. gör i ordning framsidan av trädgården först för att sedan inse att när baksidan ska göras i ordning så behöver maskiner åka över den fina framsidan och delar av trädgården riskerar att förstöras.
Det här var lite kort om designknep, det finns många fler. Har du några frågor eller funderingar – lämna en kommentar så svarar jag så fort jag hinner.
/ Julia