Trädgårdstrender 2021 - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Trädgårdstrender 2021

Nytt år! Och nya trädgårdstrender!

Annons

Man kan ha olika åsikter om det här med trender och kanske främst i vilken utsträckning man hoppar på dem eller inte. För egen del tycker jag om att satsa på sådant jag ser att jag kommer uppskatta under lång tid och är därför noga med mina inköp och vilka av mina idéer som blir verklighet. Men det är såklart roligt att se till nytt också och lyxen för mig är att jag kan spana efter trender både för egen del men också för kunders räkning. Så, vad har vi att vänta oss i trädgården 2021? Här kommer några spaningar:

GULT I TRÄDGÅRDEN

Vi såg det komma under 2020 men vi har inte sett det sista av den gula färgen. Under 2021 kommer det mera. Jag hade länge lite svårt för gult men har börjat växla över till att uppskatta färgen riktigt mycket. Sen kanske jag fegar ur lite och jobbar mest med de mer brända tonerna eller de ljust gula, tycker de är lättare att matcha med annat som jag gillar.

Annons
Röllika ’Terracotta’ – Achillea millefolium ’Terracotta’
Bild: Karina Brozinic / Grobar.se
Tulpan Sylvestris – Tulipa Sylvestris
Bild: Wexthuset.se
Annons
Finaste parasollet från Mirlo

Annons

GRÖNT ÅRET OM

Tidigare kunde vi kanske förlita oss på att trädgården skulle bäddas in i ett vackert vitt täcke om vintrarna. Den tiden verkar vara förbi, iallafall i Stockholm där jag bor. För att trädgården inte ska gå ner sig helt i brunt under vintern är växter som behåller sin gröna färg över vintern räddningen. Trädgården får struktur och karaktär och håller sig snygg året om.

De allra flesta barrväxter är städsegröna, det vill säga att de behåller sina barr året om. Barrväxter har ibland ett lite dåligt rykte. Tråkiga, murriga och stickiga tycker vissa och paralleller dras ibland till igenvuxna sjuttiotalsträdgårdar. Visst finns det mindre roliga sorter men också många väldigt fina och användbara. Två fina exempel är Bergtall ’Pumilio’ och Hybrididegran ’Hillii’. Den första har ett sånt vackert kompakt växtsätt och den senare är en superbra häckväxt som faktiskt inte är så stickig alls, nästan mjuk.

Liten bergtall ’Pumilio’ – Pinus mugo var pumilio
Bild: Grönt.se
Annons
Hybrididegran ’Hillii’ – Taxus x media ’Hillii’
Bild: Plantagen.se

Jag använder gärna barrväxter som solitärer på utvalda platser eller som bakgrund till andra växter. Det är väldigt fint att jobba med dem som formklippta häckar eller varför inte snygga klot. Ett knep för att skapa en lite nättare och luftigare känsla är att jobba med att stamma upp barrväxter, det blir riktigt snyggt. Möjligheterna är många.

Det finns många andra växter som håller sig gröna över vintern vid sidan av barrväxterna. Några av mina favoriter att arbeta med är murgröna, lagerhägg, bergbambu, hasselört och vintergröna.

Se så vacker murgrönan är med frost som blänker på bladen
Annons
Annons
Här ett avancerat exempel på grönt i vinterträdgården – så snyggt.
Bild: Architectural digest / Jane Sabire

VÄXTHUS / ORANGERIER

Ett år som 2020 när de allra flesta var hemma mer än någonsin tror jag att vi är många som insåg värdet av att kunna vistas på trevliga sätt i trädgården även när vädret inte är soligt och milt.

Jag spår en boom för orangerier och växthus modell större. Känslan av att vara utomhus utan att behöva bli blöt av regn eller blåsa bort i höstvinden. Det finns så många fina varianter och här är några av dem:

Bild: Sweden Green House
Bild: Sweden Green House
Annons
Bild: Hartley Botanic uk
Titta vad mysigt hemma hos en av mina Instagramfavoriter niclasgarden
Bild: Niclas Steeve
Här mitt eget växthus. Här inne dricker vi varm choklad och eldar i eldkorgarna utanför på vintern. Mitt växthus är gjort av cederträ som ger en underbar doft så fort man kliver in.
På sommaren fylls växthuset med kryddor, bär och blommor. Och vi äter frukost på lilla trappsteget.
Bild: Midnatt / Josephine Blix
Annons

/ Julia

Lämna en kommentar