Trädgårdstrender 2022 - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Trädgårdstrender 2022

Annons

Nytt år och dags att blicka framåt. Vad kan vi förvänta oss av trädgårdsåret 2022? Jag har gjort mina spaningar och tänkte dela med mig av tre trender som jag tror på för det kommande året.

VÄXTER – BACK TO NATURE
Den naturliga trenden är ingen nyhet utan har funnits ett par år men den blir knappast svagare 2022. Trädgården får gärna efterlikna den svenska naturen och vi suktar efter klassiska svenska växter. En liten äng i trädgården står högt i kurs, så mycket vackrare och roligare än gräsmatta. Denna trend går hand i hand med intresset för närodlat och en allmänt ökande klimatmedvetenhet.

Bild: lobsterandswan.com
Annons
Bild: lobsterandswan.com
Annons

FUNKTION – POOL
På grund av pågående pandemi blir semestern för många mer fokuserad till Sverige. Dessutom börjar fler och fler se över sitt resande med hänsyn till klimatet. Många vill bygga sina egna små semesterparadis på hemmaplan och i detta upplägg är poolen ofta central. Pool är kul, det finns så många härliga och snygga möjligheter. Får jag välja så arbetar man med natursten, pool-liner i dova färger som beige eller mjukt grå och mjuka inramningar av växtlighet.

Bild: residencemagazine.se / Andy Liffner
Annons
Annons

TRÄDGÅRDSDETALJ – UPPSTAMMADE TRÄD OCH BUSKAR

En lite trött buske kan få en helt ny stil om man hjälper den lite på traven. Eller ett träd som plötsligt kan bidra med en ny spännande form. Anledningarna till att arbeta med att stamma upp växter är många, både praktiska och estetiska men en så god som någon kan helt enkelt vara att det är väldigt vackert. En personlig favorit är uppstammad prakthäggmispel med en underplantering av snygga marktäckare och vårlökar. Vill också passa på att slå ett slag för uppstammade bärbuskar, till exempel vinbär eller krusbär.

Annons
Bild: stangbyplantskola
Annons
Bild: stangbyplantskola
Bild: james_todman
Annons
Annons

Alltid när man pratar om trender känner jag ett litet behov av att poängtera att det viktigaste är att gå på det man gillar och det man kommer att gilla över tid. Trädgård är inget hafsverk, för att en trädgård ska bli vacker krävs tid och tålamod. Perennerna du planterar i år når sin fulla potential först efter några år och stenläggningen i god kvalitet blir bara vackrare med åren. Tänk först och agera sen är bra att ha i bakhuvudet när man planerar trädgård.

/ Julia

Lämna en kommentar