Ulla Molin - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur

Ulla Molin

Annons

En av mina förebilder inom trädgård är Ulla Molin. Jag älskar hennes sätt att arbeta med trädgård där hon skapar många olika rum i sina trädgårdar. Hennes formspråk är finstämt och vackert och varje detalj känns noga uttänkt. Ulla Molin var en förespråkare för att utjämna gränsen mellan inomhus och utomhus och gjorde det så skickligt. I hennes trädgårdar arbetade hon mycket med marktäckare istället för gräsmattor, några återkommande är hasselört, vintergröna, murgröna och kattfot.

Snygga formklippningar och blickfång
Annons
En grönskande passage
Annons

Jag fick möjlighet att besöka hennes trädgård i Höganäs för ett par år sedan. Den trädgården tas idag hand om av det par som bor i huset och vi fick en härlig genomgång med dem. Trädgården blev byggnadsminnesförklarad 2010, som en av totalt tre privata trädgårdar i Sverige.

Annons
Den lilla altanen som binder samman inne och ute
Annons
Annons
Buskpion

Ulla Molin skrev flera trädgårdsböcker och jag har turen att äga ett par av dem. De är inte helt lätta att få tag i idag. Jag har dem tack vare min morfar som delar släktband med Ulla Molin och som sparat böckerna, himla tur det.

Annons

Ulla Molin samarbetade även med en av mina andra favoriter – formgivaren Signe Persson-Melin. I trädgården i Höganäs kan man se spår av Persson-Melin bland annat i de vackra rabattkanterna.

/ Julia

Lämna en kommentar