Very Oktober - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Very Oktober

Annons

Veckorna springer iväg nu och hösten är ett faktum. Jag försöker påminna mig själv om att gå ut så mycket jag bara kan nu innan löven faller av och mörkret kopplar greppet om tillvaron. För oss som arbetar med trädgård tror jag att det här med höst och vinter är lite dubbelt. Mycket av det material vi arbetar med går i vila och vissa arbeten får vänta till våren men det är också en tid för kreativitet och fullt fokus inne vid ritbordet och kanske en tempoväxling som är nödvändig för att hinna tänka nytt och blicka framåt. Jag brukar uppskatta den tiden, iallafall november och december.. sen hade jag gärna tryckt på snabbspolning och åkt rätt in i våren.

Annons
Annons

En dag hade jag möten i stan och passade på att äta lunch på nyrenoverade Blå Porten på Djurgården. Deras innergård är verkligen vacker och gör sig himla fint i höstskrud. Snygga stenläggningar och marktegel utlovas. Och god lunch.

Annons
Annons

Hemma i min egen trädgård blommar det fortfarande fint på många håll. Det är så härligt när man planerat så att inte all blomning sker under sommaren. För oss som i stort sett är borta hela somrarna så blir det extra viktigt. Här vipphortensian ’Limelight’ som skiftar så vacker i rosa under hösten tillsammans med vit skogsaster och smällspireans röda blad. En himla snygg och bra kombo.

Glöm inte bort Drottningsholms slottspark, den är så vacker. Jag tar en och annan lunchpaus här och ett tips är att åka förbi de stora parkeringarna intill slottet och istället fortsätta bort till Kina slott.

Annons

Växthuset har gått in i höstläge. Några tomatplantor kämpar fortfarande på och ger oss goda små körsbärstomater men annars är det all in på prydnadskål, höstrosa kärleksört och annat vackert för ögat.

Här i förgrunden en växtkombination som håller sig snygg även när temperaturen sjunker – murgröna och julrosor. Det finns många olika sorters julrosor, en himla fin är sorten ’White Lady’.

Annons

Ute i Bromma har det öppnat en ny blomsterbutik – Nockeby Blommor. Den ligger ihop med härliga Nockeby Bageri. Massor fint och gott på samma plats helt enkelt.

Annons

Färg och form, älskar att arbeta med detta. Kan totalt förlora mig i jakten på den perfekta nyansen som ska matcha en plats eller viss växtkombination.

Trädgårdsplock. Funkians stora gröna blad får bidra med krisp i det gulröda höstiga.

Annons

Sista rycket med lökplanteringen nu. Varje år får jag frågor om mina favoriter och vilka jag rekommenderar och oj vad mycket fint och kul det finns. En av dem ser ni här – tulpanen ’La Belle Epoque’. Den är jag knappast ensam om att älska och den säljer slut fort som attan hos många återförsäljare. På Åkersberga växtförsäljning hade de fortfarande en hel del kvar härom dagen så kasta dig dit om du vill åt dem.

Titt som tätt en mini med som hjälper till med inköp. Hon vill köpa allt hon ser i rosa och jag är som vanligt svag för kombinationen av grönt, vitt och rostrött.

/ Julia

Lämna en kommentar