Smällbär, fackelblomster och bollkryss - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsinredning, Växter

Smällbär, fackelblomster och bollkryss

Annons

Det finns många fina handelsträdgårdar i Stockholmsområdet och en av dem är Åkersberga Växtförsäljning. Jag var där härom dagen och spanade på växter och gjorde lite inköp.

Annons
Annons

Förutom välskötta fina växter finns också mycket krukor och annat fint för trädgården. Bland annat hade de ett flertal fina krukor i större modell till rimliga priser, det kan annars lätt bära iväg i pris för just de större varianterna.

Annons
Annons

Ni vet de där vita bären man brukade plocka som liten och stampa på för att de smällde så kul, smällbär kallades de när jag var liten – här är en härlig variant på dem. Den här ovan heter Symphoricarpos Magical Candy. Framåt hösten får busken massor fina rosaskimrande frukter som ser ut som små pärlor. Jag skulle kanske inte använda den här busken mitt i parad-planteringen i trädgården då den är lite yvig i sitt växtsätt men den gör ett jättefint jobb för ytor som ligger lite mer avsides och där man vill fylla på med fin mer rustik växtlighet.

Här en älskling – Fackelblomster, Lythrum salicaria ’Robert’. En sån fin färgklick i trädgården och de är underbara att plocka in som snittblomma.

Annons

Jag plockade på mig en massa fint, bland annat smällspirea, stjärnflocka och hosta. Och bollkryss. Bollkryss har inte varit någon favorit hos mig tidigare men plötsligt talade de till mig. Här i en fin lite bränd röd ton. Och roligt var att när jag la ut på min Instagram om min nyvunna kärlek (eller ja inte kärlek kanske men… intresse) för bollkryss så fick jag höra från så många håll att man också fallit dit på de färgglada bollarna för första gången just i år. De är på uppsving helt enkelt. Jag tycker mig allmänt märka av att många av mina kunder är sugna på lite mer färg nu än tidigare. Kanske är det så att vi håller på att lämna det sobra, stilrena och avskalade som länge dominerat. Spännande tycker jag.

/ Julia

Lämna en kommentar