Bergianska Trädgården - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Växter

Bergianska Trädgården

Intill Brunnsviken i Stockholm ligger Bergianska Trädgården. Det är en botanisk trädgård med både utomhusdelar och växthus och en himla massa vackra och spännande växter. Jag har spenderat många många timmar där. När jag pluggade till trädgårdsarkitekt åkte jag ofta dit för att studera hur olika växter såg ut under olika delar av året och nu när jag åker dit hittar jag fortfarande alltid någonting nytt att titta på.

Annons

Om jag släpar med mig familjen dit på helgerna? Absolut. Faktum är att barnen faktiskt tycker att det är väldigt roligt. Det finns massor av spännande gångar att springa i, ett härligt cafe och man kan pausa på bänkar när energin tar slut längs vägen.

Annons

Finast i februari är den kinesiska trollhasseln. Den är så tidig i sin blomning och de guldgula tofsliknande blommorna lyste vackert i vårvintersolen.

Annons

Förutom dessa glada gula spanade jag mest på vintergrönt. På bild här nedanför snygga marktäckaren Skuggröna. Den är toppen som underplantering till buskar, i woodland och för att täcka in trista ytor som behöver lite liv och grönska.

Annons
Annons

Fina lilla bergtallen ’Pumilio’ har jag visat här förut i tidigare inlägg men den är värd en omgång till. Älskar det kompakta växtsättet.

Gillar den här också – Ormskinnstall (Pinus heldreichii) på bild ovan.

Annons

En snygg rododendron. Jag är lite kluven till rododendron rent estetiskt, ibland funkar det och ibland inte. Men, denna Rhododendron-hybrid Jolsteralpros ’Laetevirens’ har så fina blad att den får mig att bli lite sugen på en egen buske.

Paus på bänk.

Annons

Massor fina små vårtecken. Längtar redan efter nästa besök.

/ Julia

Lämna en kommentar