Höstlökar - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Växter

Höstlökar

Nu är det dags att planera för vårens lökblomning. Ofta tar populära sorter snabbt slut i handeln så det gäller att vara lite snabb med beställningarna om man vill fånga sina favoriter. Jag planerar bland annat för en ny lök-plantering i min egen trädgård. Färgerna för denna går i mörkt sammetsröd, violett, och cremevitt med inslag av rosa aprikos. Vi tar en titt på vad jag beställer i år.

Annons
Tulpan ’National Velvet’
Tulpan ’Montreux’
Annons
Tulpan ’Sanne’
Annons
Narciss ’Acropolis’
Narciss ’Polar Ice’
Annons

De underbara bilderna är lånade från Zetas.se

Annons

Såhär såg det ut när förra årets lökar kom på plats. På bilderna syns två bra grejer – ett lökjärn och lökgödsel. Lökjärnet är ett himla smidigt redskap för att göra planteringsgropar till lökarna och lökgödslet ger lökarna extra bra förutsättningar.

Planteringsavstånd och planteringsdjup kan variera lite mellan olika sorter, instruktioner brukar följa med lökarna när man köper dem. Ofta gäller ett planteringsdjup på ungefär tre gånger lökens höjd. Jag tycker att det är finast att plantera lökar i grupper (undvika att sätta dem i rader) och gärna flera av samma sort ihop. En och en kan lätt bli lite futtigt, effekten blir så mycket starkare med ett lite större antal.

/ Julia

Lämna en kommentar