Höstplantering - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Höstplantering

Sensommaren och hösten är en utmärkt tid att plantera perenner. Traditionellt görs mycket plantering på våren, troligtvis för att vi alla är så sugna på att komma igång med trädgården igen efter vintern. Inget fel i det, det går fint att plantera på våren men det finns också flera fördelar med att vänta in sensommaren / hösten för plantering av perenner.

Annons
Inspirerande perennplanteringar i Drömparken i Enköping

Vilka är då fördelarna med att plantera på hösten? Många skulle jag säga. På hösten är jorden ofta naturligt fuktigare tack vare att den varit uppvärmd under sommaren och att vädret sedan blir svalare på hösten. Detta i kombination med att det ofta regnar mer samt att luftfuktigheten ökar ger fina förutsättningar för plantering. Vid höstplantering i svala och fuktiga förhållanden kan växterna fokusera på sin etablering och slipper tampas med torka och stark värme. Plantor som planteras på hösten får lång tid på sig att etablera sig innan de ska möta nästkommande vår och sommar med varma temperaturer och torka. En bra grej är också att handelsträdgårdarna brukar rea ut växter mot slutet av säsongen och om man har tur kan man alltså fylla rabatterna till en lite billigare peng. Växterna brukar vara i fint skick även då men man kan alltid kasta ett extra öga på rötterna för att försäkra sig om att plantan mår bra. Vill man ha hjälp med planteringen är det ibland lite lättare att få tag i anläggare på hösten än på våren när många är uppbokade sedan länge. Vet att jag nämnt det här förut men herregud vilken efterfrågan det finns på duktiga trädgårdsanläggare, är du sugen på att arbeta med trädgård och vill ha mycket jobb så är det ett hett tips. Och sist men inte minst – det är supersmidigt att plantera vårblommande lökar samtidigt som man planterar perenner på hösten.

Kanske dags att plantera en savlia-flod? Eller ett hav av hosta?
Annons

Hur långt in på hösten kan man plantera då? Man brukar tala om tumregeln att det går bra att plantera tills frosten kommer. När det sker varierar ju så någon exakt tidpunkt kan man alltså inte säga. Det skiljer sig mycket över landet och man får anpassa sig efter förhållandena där man bor. För södra Sverige brukar september och oktober och gå alldeles utmärkt och till och med november kan fungera bra i södraste delarna av Sverige om vädret tillåter.

Annons

Jag gör mycket inköp under september och njuter av att besöka alla fina handelsträdgårdar runt om i Stockholm. Slottsträdgården Ulriksdal var jag på senast och de har himla mycket fint i sitt utbud fortfarande. Jag köpte på mig perenner och passade på att fylla vaserna hemma med lite härliga blommor från självplocket.

Annons

Hemma hos oss håller vi bland annat på att utöka en av planteringarna. Det är lite kaos just nu men snart ordning och reda och fint och snyggt. Här ska kompletteras med fackelblomster och nävor.

/ Julia

Lämna en kommentar