Kejsarkronor och påsk på Gotland - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Växter

Kejsarkronor och påsk på Gotland

Annons

Nu är det inte så långt kvar tills de första vårlökarna börjar titta upp. Jag som har ett lite lätt dåligt tålamod tycker att jag väntat i en evighet redan. Här ovan en lökfavorit från vår gotlandsträdgård – kejsarkrona. Kejsarkronan blommar under några veckor i maj och blir ganska hög och är därför fin att kombinera med andra lägre lökväxter. Så långt har vi inte kommit på Gotland ännu men jag ser framför mig en kombination med narcissen Thalia på sikt.

Bild: Avon Bulbs
Narciss Thalia
Annons
Bild: iBulb
Annons

Här ovan fina sorten ’Rubra Maxima’ i sällskap med snygga tulpaner. En sån färgklick. En kombination som den här tycker jag skulle vara fin intill en köksträdgård eller i en lite lantlig miljö.

Det finns ett litet minus med kejsarkronorna, de har en lite konstig doft tycker jag.. men sånt där kan man ju tycka olika om och jag är lite känslig tror jag. Någon annan som reagerat på det?

Förutom kejsarkronor finns det mycket annat vackert i gotlandsträdgården på våren. När vi kom dit påsken 2019 möttes vi av det här:

Annons

Ett hav av blommor. Jag var gråt-glad och barnen plockade tusen buketter. Förra året kom vi tyvärr inte dit till påsk på grund av corona. I år hoppas vi så mycket på att kunna åka över. Båtbiljetterna bokades i november. Inte klokt det där när man har lantställe på en ö och tvingas ha brutal framförhållning för att komma dit och hem på vettiga tider.

Gotland på våren är verkligen underbart – spirande, folktomt och med löften om en sommar som ska komma.

Annons

/ Julia

Lämna en kommentar