Marktäckare - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Marktäckare

Härom dagen la jag upp bilder från Ulla Molins trädgård i Höganäs på @glanzeliusgarden och jag fick många frågor om de vackra marktäckande växterna man ser på bilderna. Ulla Molin var en mästare på att arbeta med marktäckare och föredrog att klä in ytor med marktäckande växter framför stora öppna gräsytor. Jag är hundra procent på hennes lag i den frågan. Frågorna om marktäckare fick mig att tänka att ett litet inlägg om just marktäckare kanske är på sin plats.

Annons
Här en av bilderna från Ulla Molins trädgård i Höganäs – magisk murgröna

Att klä in trädgårdsytor med marktäckare är inte bara vackert utan också ett bra sätt att skapa en lättskött trädgård. Jag möter ofta att många tänker att en lättskött trädgård är lika med en stor gräsmatta. Njaa brukar mitt svar bli då. Vill man ha stora ytor med gräsmatta så ska man såklart ha det, inget fel i det, men lättskött är det nog egentligen inte riktigt. Om man lägger ihop alla timmar som krävs för att hålla en gräsmatta fin så skulle nog de allra flesta komma fram till att den tid det krävs för att hålla efter en marktäckande växt är betydligt mindre.

Jag har många favoriter ibland marktäckarna och tänkte att vi skulle titta lite närmare några av dem:

Annons

LAMMÖRON

Lammöron är en marktäckande perenn med mjuka vackra silverskimrande blad.

Växten trivs bäst på en solig växtplats och föredrar väldränerad, torr och gärna lite kalkrik jord.

Jag använder den gärna som kantväxt i blandade planteringar och som marktäckare i soliga torra lägen tex. stenpartier. Väldigt fin ihop med stäppsalvia, grekvädd och lavendel.

Min favorit är sorten ’Silver Carpet’.

MYSKMADRA

Myskmadra är en lågväxande marktäckare med ett underbart vackert grönt bladverk och fina vita små små blommor.

Trivs allra bäst i halvskugga till skugga och passar fint på lundlika växtplatser. Här på bilden fångad i en skogsglänta.

Myskmadra har en tendens att sprida sig ganska rejält så vill man inte att den ska ta över så får man hålla efter litegrann. Men är å andra sidan perfekt om man vill täcka in större ytor.

Annons

RÖD SOCKBLOMMA

En vacker marktäckare med rödgröna blad som sitter kvar över vintern. Här på bild i just vinterskrud.

Växer helst på halvskuggig till skuggig plats. Gärna i fukthållande mullrik jord, dock ej allt för blött.

Passar fint som underplantering till buskar och är så fin att kombinera med vårlökar. Stort plus för att den är snygg även vintertid.

SMULTRON

Smultron känner vi nog alla igen men kanske oftast i trädgårdslandet eller fritt ute i naturen. Jag vill slå ett slag för smultron i ”fin-trädgården”.

För att smultron ska fungera som en effektiv marktäckare med funktion att täcka in större ytor ska man välja de så kallat revande sorterna. Smultron är också himla fint som kantväxt tycker jag men då skulle jag välja att gå på en icke revande sort så att de inte tar över planteringen.

I naturen växer smultron på torra väldränerade platser. I hagar, dikeskanter och ängar. I trädgården vill de ha liknande växtförhållanden men min erfarenhet är att man kan behöva gå in med lite extra vatten då och då.

Och så har vi såklart murgröna (som på bilden från Höganäs), jättedaggkåpa, kaukasisk förgätmigej och flocknäva men dem får vi igenom vid annat tillfälle.

/ Julia

Lämna en kommentar