Odling - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Om mig, Växter

Odling

I helgen hann jag äntligen med att starta upp mina odlingar. Det blir inte så mycket odlat för mig i år eftersom vi planerar för en lång sommar på Gotland och jag inte kan släpa med mig krukor, plantor med mera dit. Min snälla mamma brukar bo i vårt hus i Bromma när vi bor på Gotland och hon hjälper mig att vattna och så men jag vill inte lämna henne med allt för mycket arbete. Lite blommor, kryddor och några grönsaker blir det. Och några krukor kanske jag smugglar med mig i den redan överfulla bilen till Gotland ändå..

Annons

Odlingen blir himla smidig med odlingspluggar. De är tillverkade av kokosfiber, torv och näring. Man sätter bara ner dem i pluggbrättet, fyller på med vatten i ett tråg och sätter pluggbrättet i vattnet. Pluggarna suger upp vatten och när de blivit genomfuktiga är det dags att så frön i pluggen. Håll sedan sådden fuktig genom att vattna underifrån, alltså direkt i tråget. Jag har ett lock med en ventil över sen, blir som ett litet minidrivhus.

Annons

Min man älskar solrosor. Jag tycker inte att de traditionellt solgula passar så bra i vår trädgård så i år hittade jag en annan variant – sorten ’Lemon Party’. Den längtar jag efter att få plocka in som bukett och att ha i pallkragar utanför växthuset.

Annons

Luktärtor måste vi ju också ha. Jag tycker mycket om de vita och mörkt lila.

Annons

Kornvallmo åh så fint! Det är lustigt det där med färger, lila till exempel är ingen favorit för mig i varken inredning eller kläder men när det kommer till utomhusmiljöer – då älskar jag det.

Spenat, mangold, rädisor och sallad direktsår jag i odlingslådor i maj. Det återkommer vi till när det blir dags sen men har du odlingslådor, bra jord och fröpåsar hemma där i maj så är du redo.

Annons

Fick hjälp av en liten hand också. Det är så roligt att odla tillsammans med barnen. De tycker verkligen att det är kul att få hjälpa till och inte minst att plocka blommorna eller äta jordgubbarna sen när de kommit upp.

/ Julia

Lämna en kommentar