Rosor - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Rosor

Samma sak varje år för mig, det kommer en liten glimt av våren och jag går igång totalt och börjar pyssla, planera och njuta. Sen runt min födelsedag i mitten på mars kommer bakslaget – det blir vinter igen och jag känner mig så lurad. Man kan ju kanske tycka att jag borde lärt mig by now men inte då, samma visa varje år. Sån är jag helt enkelt.

Annons

För att vända vinterdeppen går jag helt in i mina rit-projekt där jag får drömma om varmare tider. Som en konsekvens av corona och hemma-semester-situationer så är det fler än någonsin som vill bygga pool. När jag inte ritar på pool-idéer så tittar jag mycket på bilder på blommor. Vissa dagar blir det rosor. Jag tycker mycket om rosor i pudriga mjuka färger och här kommer tre väldigt fina exempel på just detta.

Annons

Här ovan underbara rabattrosen ’Chandos Beauty’. Denna ros har ett tätt och kompakt växtsätt och blir cirka en meter hög. Blommornas färg är en blandning av aprikos och pärlemorsrosa. Underbar doft har den också. Jag är lite besatt av den här. Ritade in den i två projekt i höstas och längtar efter att få se dem komma på plats i trädgårdarna.

Annons

Rabattrosen ’Kronprinsesse Mary’ får magiska ljust gula blommor och har en härlig doft. Växer lite brett och buskigt och blir cirka en meter hög. Lika fin som solitär som i grupp. Vissa har svårt för gult i trädgården, jag har varit en av dem men svängt om. Den här rosen har en så fint mjuk gul färg som kanske kan flörta även med… ja den svårflörtade.

Och avslutningsvis en fluffig dröm – rabattrosen ’Home and Garden’ med sina stora rosa blommor. Den här rosen har ett lågt och kompakt växtsätt och passar därför bra i den lite mindre trädgården. Fungerar även fint att sätta i kruka. Blommorna är svagt men härligt doftande.

Annons

Nu ska jag jobba på in i det sista och sen ta helg. Hade tänkt starta våren i trädgården den här helgen och rensa, klippa ner och göra fint. Så blir det inte, det är sånt slask ute. Istället startade jag ett inomhusprojekt igår, vi målar om vår inre hall. Från tapet till en grå-beige lugn färg. Och så ska jag ta tag i alla mina frön som ska ner i jorden, det har inte alls hunnits med.

Trevlig helg!

/ Julia

Lämna en kommentar