Trädgårdskalendern - Maj - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Trädgårdsarkitektur, Växter

Trädgårdskalendern – Maj

Annons

Underbara maj, nu börjar det grönska och blomma rejält och det finns mycket kul att göra i trädgården. Här kommer min to do för denna månad. Ett litet obs är att jag befinner mig i Stockholm och utgår från väderförhållanden och vår-status här, kanske ser det annorlunda ut där du bor. Vi bor i ett avlångt land och skillnaderna mellan olika delar av landet är ofta stora.

  • Gödsla i trädgården. De allra flesta växterna i trädgården mår bra av en liten extra dos näring på våren. Jag brukar använda kogödsel och kompost.
  • Skydda dina växter från rådjur. Jag använder Trico Garden, det funkar bäst hos mig. Här är det främst tulpanerna som rådjuren går på men även klätterhortensia, lagerhägg och bärbuskar har de knaprat i sig ibland.
  • Börja rensa ogräs, det går smidigt nu när ogräset fortfarande är ganska smått och är lätt att rycka upp.
  • Se över växterna i trädgården och klipp bort vissna blommor och döda grenar.
  • Beskär rosorna. Man brukar säga att det ska göras när björkarna får sina musöron, det vill säga de första små bladen. Tänk på att använda en vass och ren sekatör när du klipper.
  • Gödsla gräsmattan och så eventuellt nytt gräs där gräsmattan tagit skada. Om man sår nytt gräs ska man komma ihåg att vattna ordentligt för dessa områden är känsliga för torka. Man kan med fördel också passa på att rensa bort eventuella oinbjudna maskrosor, toppen att göra innan de bildar frön. Det bästa är att gräva bort dem ordentligt så att man får med roten.
  • Stöd åt växter. Vissa växter som till exempel pioner får stora tunga blommor som de har svårt att hålla uppe på egen hand. Då är det bra med ett växtstöd. Ju tidigare man sätter ut det desto bättre nästan, då får växten stöd från start och man slipper försöka böka in stjälkar, blad och blommor i ett stöd senare.
  • Vattna – i Stockholmsområdet har det varit en väldigt torr vår och därför behöver man vattna mer än vanligt. Det bästa är såklart om man kan hitta sätt att samla upp regnvatten i sin trädgården och använda detta. En vacker ektunna är bra för miljön och ett vackert inslag i trädgården.
Glöm inte att njuta av din trädgård också. Jag går minst en vända varje dag och klappar på favoriterna i trädgården.

Det här med att göra en lista över vad man gör i sin trädgård varje månad är ett litet tips till dig som är ny med trädgård. Dels är det ett mysigt sätt att lära känna sin trädgård och dess behov men det är också himla smidigt att kunna se tillbaka kommande år vad man gjorde året innan. Jag brukar också skriva upp sånt som blivit väldigt lyckat och sånt som kanske fungerat mindre bra. Kanske var det en tulpansort som inte visade sig ha riktigt den där färgen som du önskat eller en perenn som inte riktigt trivdes på en viss plats. Min erfarenhet är att man tror att man ska komma ihåg till nästa år men… icke. Gör din egen trädgårdskalender helt enkelt – mys och sparar tid.

/ Julia

Lämna en kommentar