Visby Botaniska Trädgård - Julia Glanzelius blogg på By RUM

TRÄDGÅRDSARKITEKTUR & TRÄDGÅRDSINSPIRATION

Gotland, Trädgårdsarkitektur, Växter

Visby Botaniska Trädgård

Annons

Fick jag bestämma skulle varje Gotlands-vecka innehålla ett besök på Visby Botaniska Trädgård. Riktigt så blir det inte men jag försöker klämma in så många besök som tiden tillåter. Jag har varit i många botaniska trädgårdar i Sverige och utomlands och den i Visby är verkligen en av favoriterna. Till att börja med så ligger trädgården så vackert insprängd mitt inne i Visby, bakom en grind ligger en hel grön värld. Vi går in!

Annons
Annons

En del av trädgården är fylld med torktåliga perenner och vackra stenläggningar. Lavendel, stäppsalvia, kantnepeta och lammöron är några av växterna du hittar här. På många ställen i trädgården finns vackert utplacerade bänkar. Det gör så mycket med genomtänkta sittplatser i en trädgård. En solig plats, en plats i skugga och kanske en plats där en sittmöbeln i sig får utgöra blickfång och bli en tydlig del av estetiken.

Annons

Lavendel, kalksten och dekorativa stenar – en oslagbar kombination. Är smått besatt av de låga djupa stenmurarna som ramar in området. Kan se en rad med terrakotta krukor framför mig stående på muren.

Annons
Annons

På väg mot rosenträdgården stannar jag alltid till och klappar på det gamla knotiga mullbärsträdet. Sån dröm att ha ett sådant i sin egen trädgård.

Annons

Framme ibland rosorna. Här finns verkligen en ros för alla. Jag är väldigt förtjust i en kombination av vita och gula rosor och stannade länge för att spana på sortnamn att ta med mig.

Alunrot, liljor och solhatt. Just den här sortens solhatt på bilden nedanför heter ’Hot Summer’. Mycket passande detta år då vi haft stekande sol i flera veckor nu. Och åh vad fin den är i färgen – vill ha.

Annons

Klapp klapp på Kejsarträdets enorma blad. Och vidare mot trädgårdens lummigare delar med en vacker damm och vattenväxter.

Sen pustade vi ut på Villa Almas mysiga bakgård som ligger precis intill havet.

Annons

Hann med en liten sväng förbi butiken Akantus också. Där köpte vi underbara filtar från Klippan. Kändes smått bisarrt att köpa yllefiltar i juli men det kommer ju faktiskt en höst också och bland annat ’Preppy Lilac’ fick följa med hem.

Annons

/ Julia

Lämna en kommentar